Sari navigarea


I: Cand a inventat Galileo Galilei luneta?

R: Desi toata lumea tinde sa-l asocieze pe Galileo Galilei cu prima luneta el nu este inventatorul prorpiuzis al lunetei. Primul instrument de acest fel se pare ca a fost inventat in Olanda in jurul anului 1608. Oficial inventatorii sunt trei fabricanti de lentile olandezi Hans Lippershey , Zacharias Janssen, si Jacob Metius Si in cazul celor trei situatia nu este foarte clara. Lippershey este primul care a incercat sa inregistreze inventia in Olanda dar exista dubii ca el ar fi inventat practic instrumentul , banuindu-se ca de fapt a preluat ideea de la Janssen. Metius se pare ca a realizat inventia cumva in paralel dar a inregistrat-o dupa Lippershey dar cu un model usor diferit si net superior celuilalt. Mai mult, pentru ca lucrurile sa nu fie deloc simple exista unele scrieri care par sa indice ca Jannsen avea un instrument construit inainte de 1608, dar aceste scrieri nu sunt confirmate. Datorita acestor neclaritati toti cei trei olandezi sunt recunoscuti ca inventatori ai lunetei, fiind de fapt posibil si faptul ca cei trei ar fi putut inventa instrumentul independent si in paralel, mai ales tinand cont ca instrumentele lor nu sunt perfect identice.

Galileo Galilei pe de alta parte a auzit de aceasta inventie si in 1609 a reusit sa construiasca o luneta relativ independent neavand decat cateva detalii extrem de vagi despre lunetele olandeze, deoarece informatiile relativ la inventiile olandezilor erau secrete fiind considerate ca avand potential militar. Practic putem considera ca intr-un fel Galilei a reinventat instrumentul. Mai important decat asta insa este faptul ca el a folosit lunetetele construite de el, la fiecare noua luneta aducand imbunatatiri considerabile, pentru a observa cerul si a descoperii satelitii lui Jupiter, inelul lui Saturn si pentru a observa o serie mare de obiecte si fenomene astronomice. Probabil ca din acest motiv dar si datorita popularitatii lui Galilei , deseori ii este atribuita si inventia lunetei.

Imediat dupa inventia lunetei au aparut si primele idei relativ la constructia telescopului cu oglinda, instrument care a fost construit pentru prima data de Isaac Newton in 1668.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: