Sari navigarea


I: Ce fenomen ar putea produce o apropiere periculoasă între Pământ şi Lună…sau invers, ce efecte ar avea îndepărtarea rapidă a Lunii faţă de Terra ?

Probabil ca singurul fenomen care ar putea produce o modificare majora a orbitei Lunii este un impact cu un obiect foarte masiv, lucru extrem de putin probabil insa. De mentionat aici ca ne referim la o modificare brusca si majora a orbitei (cel putin la asta pare sa se refere intrebarea pusa). Pe termen lung distanta dintre Pamant si Luna este intr-o continua crestere lenta de doar 3.8 cm pe an a caror efecte insa sunt total inobservabile direct avand in vedere ca distanta Pamant-Luna este de aproximativ 400.000 km. Pornind insa de la presupunerea ca un astfel de fenomen s-ar produce candva si Luna ar ajunge pe o orbita stabila diferita mai indepartata sau mai apropiata de Pamant putem evalua efectele pe care acest lucru l-ar avea. In primul rand insa ar trebui mentionat faptul ca un impact care ar fi capabil sa produca o astfel de modificare ar expulza probabil si ceva materie in spatiu ( fragmente mai mici si mai mari ) din care cel mai probabil cel putin o parte ar cadea pe Pamant si ar putea produce efecte mai mici sau mai mari in functie de dimensiunile astestor fragmente ( comparabile probabil cu multiple impacturi cu meteori sau chiar asteroizi ).
Presupunand ca am scapa cu viata dupa acest eveniment daca am fi intr-un caz fericit in care materia expulzata nu ar ajunge pe Pamant ( cel putin nu fragmente suficient de mari pentru a produce distrugeri la nivel continental sau global ) putem evalua efectele ulterioare a unei potentiale repozitionari ale Lunii. Bineinteles insa ca proportia efectelor discutate depinde de cat de mult s-ar modifica pozitia Lunii in raport cu pozitia curenta.

Vom aborda pe rand cele doua variante. In cazul in care Luna s-ar apropia de Pamant in primul rand dimensiunea ei aparenta va creste invers proportional cu noua distanta. In mod evident si stralucirea astrului va creste proportional. Discul lunar aparent fiind mai mare decat discul solar aparent vor aparea modificari si in producerea eclipselor.. zonele in care o eclipsa totala va fi vizibila va creste, durata eclipselor de soare va creste usor. Foarte probabil perioada de revolutie a Lunii in jurul Pamantului va scadea , deci Luna s-ar misca mai repede pe cer de la o zi la alta. Este de asemenea posibil ca pentru un timp Luna sa nu mai arate constant aceeasi fata catre Pamant pana cand efectele mareice vor echilibra din nou sistemul Luna Pamant astfel incat orientarea Lunii sa ramana fixa ( lucru care insa s-ar produce intr-un timp indelungat ) Acestea insa sunt doar efecte „vizuale” ale acestei potentiale modificari. Efectele fizice asupra Pamantului vor fi in principal legate de influenta gravitationala a Lunii. Fenomenele mareice se vor amplifica tot invers proportional cu distanta variatiile periodice ale nivelului marilor si oceanelor fiind mai mare ( deci o crestere mai mare a nivelului, respectiv o scadere mai mare la flux respectiv reflux ). De asemenea s-ar putea constata si o usoara crestere a miscarilor tectonice ducand la cutremure ceva mai puternice. Activitatea vulcanica ar putea de asemenea inregistra o oarecare crestere. Un efect mai putin sesizabil dar masurabil ar fi ca incetinirea rotatiei Pamantului datorata efectelor mareice produse de luna ar creste usor ( care are acum un nivel aproximativ de o secunda la o suta de mii de ani ).
De mentionat de asemenea faptul ca o orbita stabila se poate atinge doar peste o distanta minima Pamant-Luna. Daca Luna s-ar apropia mai mult decat aceasta distanta minima probabil ea ar intra pe o traectorie de impact cu Pamantul, fiind probabil sfaramata inainte de impact de gravitatia Pamantului. Evident un astfel de eveniment ar avea efecte catastrofale asupra intregii planete producand modificari radicale ale acestuia.
De subliniat inca odata ca o astfel de modificare majora a orbitei Lunii este extrem de improbabila chiar si intr-un interval de timp de milioane sau miliarde de ani (cu mult mai mic decat probabilotatea unui impact al unui asteroid mai mare cu pamantul ) Obiectul care ar putea produce un astfel de efect ar trebui sa aiba un diametru comparabil cu cei mai mari asteroizi cunoscuti. Obiecte atat de mari sunt mai putin frecvente decat cele mici si in general ele sunt deja cunoscute (fiind mari sunt si mai usor de observat/descoperit ) si urmarite. In concluzie in prezent discutia este cel mai probabil pur ipotetica.

Revenind la intrebarea initiala sa vedem ce s-ar intampla daca Luna s-ar indeparta considerabil de Pamant. In primul rand efectele vizuale ar fi o micsorare a diametrului aparent al Lunii pe cer. Eclipsele totale de Soare nu ar mai avea loc transformaandu-se in eclipse partiale, luminozitatea Lunii pe cerul nocturn ar scadea proportional cu cresterea distantei. De asemenea efectele mareice s-ar diminua. Variatiile nivelului marilor si al oceanelor ar scadea ca intensitate. S-ar inregistra probabil si o usoara scadere in activitatea seismica si vulcanica. Viteza Lunii pe cer ar scadea, distantele in timp dintre doua faze similare crescand. Posibil sansa impactului dintre pamant si meteori, asteroizi, comete ar creste usor ( Luna „preia” acum o parte din lovituri ). Penru viata de pe pamant un alt efect ar putea avea in acest caz consecinte importante. Se pare ca prezenta Lunii contribuie si la stabilizarea variatilor axei de rotatie a Pamantului. Cu alte cuvinte , in lipsa Lunii inclinatia Pamantului in raport cu planul orbitei ar varia considerabil in timp. In prezent axa de rotatie nu este perpendiculara pe planul orbital, ci este inclinata cu 23 de grade. Acest fapt are ca si consecinta prezenta sezoanelor asa cum le stim prin faptul ca lumina solara cade sub unghiuri diferite in momente diferite ale anului pe aceeasi zona de pe Pamant. Faptul insa ca aceasta inclinatie este constanta pe perioade lungi de timp, sau mai corect spus aproape constanta deoarece o variatie mica exista totusi, duce la o ciclicitate constanta a sezoanelor si in special la faptul ca fiecare zona de pe glob are un climat anume ce nu variaza considerabil. O variatie mai mare in acest caz ar duce la schimbari climaterice majore pe toata suprafata Pamantului. In plus probabil variatiile inclinatiei axei ar fi in mare masura haotice, ele fiind generate de influenta gravitationala a altor corpuri mai indepartate din sistemul solar. Bineinteles efectul nu ar produce schimbari climaterice de la o zi la alta, variatiile producandu-se pe termen lung. Totusi insa , acest fenomen ar fi suficient de frecvent pentru a pune probleme serioase locuitorilor planetei, care ar trebui probabil sa migreze periodic dintr-o zona in alta pentru a evita conditiile meteo extreme. Revenind la problema noastra, probabil ca si o indepartare considerabila a Lunii ar duce la cresterea variatilor axei de rotatie, chiar daca nu ajungand in situatia extrema de mai sus care s-ar produce in lipsa completa a Lunii.

luna_18112012_1612_resized

Foto: Lucian Curelaru / decembrie 2012 / Skywatcher Travelmax 90mm/1250mm + Canon 1100D

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: